19.7.2024

Výběr nábytku do pečovatelských domů je velmi důležitý, protože ovlivňuje kvalitu života seniorů a lidí s omezenou mobilitou. Nábytek musí být nejen pohodlný a funkční, ale také bezpečný a na pohled příjemný. Proč je tak důležité zajistit kvalitní nábytek a jaké vlastnosti by měl mít? A poradíme pár tipů pro jeho výběr.

nábytek do pečovatelských domů

Důležitost kvalitního nábytku v pečovatelských domech

Pohodlí obyvatel
Pohodlný nábytek je nezbytný pro fyzickou pohodu obyvatel pečovatelských domů. Správně zvolené židle, křesla a postele podporují správné držení těla a snižují riziko bolestí zad a kloubů.

Bezpečnost
Bezpečnost je prioritou v každém pečovatelském domě. Nábytek musí být stabilní, bez ostrých hran a snadno přístupný pro seniory a osoby s omezenou pohyblivostí. Protiskluzové nožičky a bezpečnostní madla jsou důležitými prvky, které minimalizují riziko pádů a zranění.

Funkčnost
Nábytek by měl být funkční a snadno použitelný. To znamená, že by měl být navržen s ohledem na specifické potřeby obyvatel, jako jsou nastavitelné postele, polohovatelné křesla a stoly s nastavitelnou výškou.

Hygiena
V pečovatelských domech je udržování čistoty a hygieny nesmírně důležité. Nábytek by měl být snadno čistitelný a odolný vůči vlhkosti a skvrnám. Antimikrobiální povrchy mohou také pomoci snížit riziko šíření infekcí.

Chci nezávazně poptat 

4 nejdůležitější vlastnosti nábytku pro pečovatelské domy

1. Ergonomie
Ergonomický design je důležitý pro pohodlí a bezpečnost obyvatel. Židle a křesla by měly mít dostatečnou oporu pro záda a paže, zatímco postele by měly umožňovat snadné vstávání a ležení.

2. Přístupnost
Nábytek by měl být snadno přístupný pro osoby s omezenou pohyblivostí. To zahrnuje dostatečný prostor pro invalidní vozíky, nízké a stabilní sedáky a snadno dosažitelné úložné prostory.

3. Odolnost
Nábytek v pečovatelských domech musí být odolný a s dlouhou životností. Musí vydržet každodenní používání a být odolný vůči opotřebení, což zahrnuje pevné konstrukce a kvalitní materiály.

4. Estetika
Esteticky příjemné prostředí přispívá k psychické pohodě obyvatel. Výběr barev a stylu nábytku by měl být v souladu s celkovým designem interiéru a vytvářet příjemnou atmosféru.

Tipy pro výběr nábytku do pečovatelských domů

  • Při výběru nábytku je vhodné vše konzultovat s odborníky na ergonomii a zdravotní péči. Ti mohou poskytnout cenné rady a doporučení, které zohledňují specifické potřeby obyvatel.
  • Před zakoupením je dobré vyzkoušet různé typy nábytku a zjistit, který nejlépe vyhovuje potřebám obyvatel. Zapojte obyvatele a personál do procesu výběru, aby se zajistilo, že nábytek bude skutečně pohodlný a funkční.
  • Investice do kvalitních materiálů se vyplatí z dlouhodobého hlediska. Odolné a snadno čistitelné materiály, jako je koženka, vinyl nebo speciální textilie, prodlužují životnost nábytku a zjednodušují údržbu.
  • Flexibilní a modulární nábytek umožňuje snadné přizpůsobení měnícím se potřebám obyvatel. Modulární systémy umožňují rychlé a snadné změny uspořádání prostoru, což může být užitečné při změně počtu obyvatel nebo jejich specifických potřeb.
  • Zaměřte se na nábytek s integrovanými bezpečnostními prvky, jako jsou zaoblené rohy, protiskluzové povrchy a bezpečnostní madla. Tyto prvky pomáhají předcházet úrazům a zajišťují bezpečné prostředí.

Co vše u nás najdete?

V nabídce máme pečovatelská křesla s individuálními konfiguracemi od firmy JECH, zvýšená lůžka z masivu či lamina, funkční masivní nebo lamelové rošty, zdravotní matrace, veškerý sektorový nábytek pro vybavení jakékoliv místnosti včetně atypické, dále vybavíme kuchyňské a jídelní prostory, společenské a aktivizační místnosti.

Zajišťujeme také dopravu po celé republice, zaměření prostor, vizualizaci a grafiku, montáž, vynášku, likvidaci starého nábytku a uložení nábytku zdarma.

Chci poslat nabídku 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4